top of page
papagáj

Miért fontosak a papagáj-játékok?

Aprított papírt és csemegéket tömök dobozokba, és kezeletlen bőrcsíkokkal fűzöm össze őket. Kit érdekel, ha végül megsemmisülnek? Ezeket a tárgyakat amúgy is újrahasznosításra szánták. Kris Porternek van egy parrotenrichment.com nevű webhelye, ahol sok olcsó ötletet oszt meg az otthon elkészíthető papagáj-játékokkal kapcsolatosan. Érdemes innen meríteni egy kis ihletet.



A játékokkal való nevelést én arra is felhasználom, hogy segítsek megerősíteni azokat a viselkedéseket, amelyeket rendszeresen szeretnék viszontlátni a papagájaimtól. Például minden alkalommal, amikor az én Sárgafejű Amazon Papagájom, Norbert kint van a ketrecéből, kiszedem a régi játékokat, és másokat teszek be helyettük. Ez naponta akár többször is megtörténhet. Ez azt jelenti, hogy minden alkalommal, amikor a madaram belép a ketrecébe, valami szórakoztató és érdekes dolog vár rá.



Ez segít megerősíteni a ketrecbe való visszatérést, amikor megkérem rá, vagyis itt a pozitív megerősítéssel értem el egy kívánt viselkedést, ahogy korábban utaltam is rá. Éppen ezért mindig sokféle darabból álló játékkészletet tartok készenlétben, hogy meglegyen a kellő változatosság. Fiatalon hosszú évekig különféle állatkertekben dolgoztam, és egy ott megtanult régi kedvenceimet is használom a mai napig. Saját citromfüvet termesztek, illetve egy barátom udvaráról rendszeresen kapok bambuszt, amiből kiváló játékot lehet készíteni.



Ha a papagájokat kellemetlen tapasztalatok révén próbáljuk nevelni, akkor valószínűleg agresszív viselkedést vagy félelmet okozunk nekik és ennek egész biztos nem lesz jó vége. A papagáj nem kutya, büntetéssel egyáltalán nem lehet őt nevelni. A nem kívánt viselkedést figyelmen kívül kell hagyni, a kívántat pedig jutalmazni kell.

1 view0 comments

Recent Posts

See All

Comments


!
Widget Didn’t Load
Check your internet and refresh this page.
If that doesn’t work, contact us.
bottom of page