top of page

Tisztelet

Hogy ezt jobban megértsük, talán ki kellene fejtenem, mit értek "tisztelet" alatt. Én úgy értelmezem, hogy figyelembe veszem azt, amit egy papagáj a testbeszédével üzen nekem. Például ha az állathoz való közelségem a legkisebb félelemreakciót váltja ki, vagy agresszív viselkedésre utaló jelet mutat, felismerem és tudomásul veszem.







Ezután mindent megteszek, amit tudok és amit csak lehet, például távolodok tőle, hátrálok, hogy megnyugtassam az állatot. Néha az emberek hajlamosak arra, hogy azt sugallják hogy bármilyen tevékenységet is végeznek, az "nem nagy ügy", vagy nem zavarja a papagájukat, és folytatják, függetlenül attól, hogy mit mutat a madár testbeszéde. Pedig erre nagyon fontos dolog odafigyelni, hiszen ők is ezt csinálják egymással.



Számtalanszor hallottam már valakitől, hogy "Ó, őt nem igazán zavarja. Menj csak." vagy "Csak makacskodik. Vegye rá, hogy lépjen a kezére", vagy "Ez csak egy blöff. Nem igazán agresszív." Jaj. Ezek fájdalmas szavak egy pozitív megerősítéssel foglalkozó tréner fülének. Ezek a helytelen tanácsok azt sugallják, hogy figyelmen kívül kell hagynom, amit a madár testbeszéde mond nekem. Még akkor is, ha ez a testbeszéd "Nem! Hagyd abba! Nem tetszik, amit csinálsz".

2 views0 comments

Recent Posts

See All
!
Widget Didn’t Load
Check your internet and refresh this page.
If that doesn’t work, contact us.
bottom of page