top of page

Módszerek minden gazdinak

A szisztematikus deszenzibilizáció (azaz a félelemmentesítés) a klasszikus kondicionálással párosítva a lehető leghatékonyabb papagájnevelő eszközzé válhat. Ez ugyanakkor azt is jelenti, hogy én magam is fokozatosan egyre közelebb kerülök ehhez az új módszerhez és az ebből fakadó tapasztalatokhoz, és párosítom azzal, amit tudásom szerint az állat kedvel. Más szavakkal, új dolgokat vezetek be olyan ütemben, amiket a papagáj még képes kezelni, így a jó dolgok egyszerre történnek.





Ez egy nagyszerű módja annak, hogy segítsünk a madarunknak új dolgokat elfogadni. És ez meglehetősen gyorsan megtörténhet, az eredmények hamar jelentkeznek. Ezt a megközelítést használva általában akár egy fecskendőt, sztetoszkópot vagy törülközőt néhány perc alatt nagyon közel vihetek a papagájhoz, anélkül, hogy megrémíteném. Ez lehetővé teszi számomra, hogy átálljak a pozitív megerősítésre alapuló edzési stratégiák alkalmazására, amelyek során a papagáj önállóan úgy dönt, hogy kapcsolatba lép a felkínált tárgyakkal, hogy megkapja a kívánt finomságokat jutalomként.





Ez a két eszköz kiválóan alkalmas az orvosi ellátást megkönnyítő viselkedések edzésére, és felhasználható arra is, hogy megismertessék a papagáját új játékokkal, új emberekkel, vagy éppen olyan új tárgy vagy körülmény bemutatására is, amely várhatóan kellemetlen lehet a papagáj számára. Legközelebb, ha látja papagájodon (vagy akár bármelyik háziállaton), tétovázik, fél egy új tárgy vagy körülmény miatt, gondolj erre a két fontos módszerre, mint lehetséges megoldásra.



5 views0 comments

Recent Posts

See All
!
Widget Didn’t Load
Check your internet and refresh this page.
If that doesn’t work, contact us.
bottom of page