top of page

Ritka kék ara született a Curitiba Állatkertben

A paranái Curitiba-i állatkertben ritkaságszámba menő új jövevény található: egy kék ara. A ritka madárról a szülei gondoskodnak, és egyelőre nem érintkezik a látogatókkal, az majd csak nagyobb korában lesz lehetséges.

A kék ara a kihalás kockázata szempontjából érzékeny madárnak tekinthető. Eredeti otthona az Amazon esőerdő és a Pantanal környéke. Egyedszáma a vadászat, a tiltott illegális kereskedelem és az erdőirtás okán csökkent le drámainak, ezért is fontosak az állatkertben született példányok, bár azokkal a természetes populáció nem pótolható. A természetben mindössze 4000 létezik belőlük.




Az állatkert beszámolója szerint ez az újszülött már a negyedik, aki náluk bújt ki a tojásból. A gondozók 4 hónappal ezelőtt vették észre az újszülöttet, amikor arra lettek figyelmesek, hogy a szülőpár a korábbihoz képest sokkal több időt tölt az odúban. Mivel ezek a papagájok nagyon rosszul viselik a fészekkontrollt, ennél szigorúbb ellenőrzés alatt nem lehet őket tartani. A születéstől számítva 12-18 hónap, amíg egy ilyen madár a szüleivel marad, ennek letelte után lesz képes az önálló életre. Jelenleg a papagáj már majdnem olyan nagy, mint egy felnőtt, kis repülésekre is vállalkozik, tehát a fejlődése rendben alakul.



Azt még egyelőre nem tudni, milyen nemű az új jövevény. Az óriáspapagájoknál ezt csak DNS-teszt elvégzésével lehet megállapítani, de erre egyelőre még várni kell egy kicsit. Ez a vizsgálat azért szükséges, mivel a madarakban a nemek külsőleg azonosak, kinézet alapján nem lehet elkülöníteni egyiket a másiktól. Ez a kis papagáj mérföldkő lehet a fogságban tartott egyedek tenyésztési programjában, melynek célja az állomány növelése.

3 views0 comments

Recent Posts

See All
!
Widget Didn’t Load
Check your internet and refresh this page.
If that doesn’t work, contact us.
bottom of page