top of page

Üdvözlet és simogatás

Hogyan kezdi a papagáj a napot? A kezdés alatt itt a (nekik) kora reggelre, az ébredés utáni időszakra kell gondolni. Ez általában az erősebb világosság idején jön el, ami nyáron korábban, télen később következik be. A papagájok nagyon jó alvók, napi 10 órát gond nélkül átalszanak.



A jákók és az arák szárnynyújtással kezdenek, amikor reggel először meglátnak. A gazdi megjelenése számukra az ébresztő. Még azok a madárházi papagájok is, akik nem szelídek, néha ugyanígy viselkednek. A kakadu kicsit máshogy működik, az ő ébredése dinamikusabb, általában egy kis szárnyrázás és remegtetés után azonnal rám száll. Igyekszünk elkerülni a túl sok simogatást, különösen tavasszal vagy nyáron.



Amikor a férjem, akit a kakadu sajnos a párjaként értékel, nincs ott, akkor sose csíp meg. A szürkék, amikor meg akarják simogatni őket, reggelente kevésbé hevesen ellenkeznek. Lehajtják a fejüket, hogy könnyebb legyen megvakarni nekik. A szürkék ugyanakkor különféle módokon mutatják ki az izgalmat. Ezek a szárnyak nyújtózása és a tollak felbolyhosodása. Nehéz leírni a látványbeli különbséget az élvezettel bepattant tollak és az agresszív mód beindulása előtt bepelyhesedett tollak között.



Valahányszor távol vagyok egy-két napig, az ara papagájom felborzolt tollakkal köszönt. A kakadu táncra perdül örömében. Azt mondják, hogy a beszélő madarak kimeresztik a szemüket koncentráláskor - ez a csodálatos látvány, amikor a pupillák kitágulnak és összehúzódnak. Néhány papagáj akkor teszi ezt, ha izgatja valami kedvére való dolog, például egy új játék vagy egy jó étel. De egy papagáj, akinek a pupillái ki-be csukódnak, az mindig izgatott, és ez az izgalom könnyen harapásmódba csúszhat át.

49 views0 comments

Recent Posts

See All
!
Widget Didn’t Load
Check your internet and refresh this page.
If that doesn’t work, contact us.
bottom of page