top of page

Verbális képességek

Verbális képességek


A nem emberi fajok intelligenciájának felmérése mindig problematikus volt. Hogyan lehet megállapítani egy faj intelligenciáját? És hogyan lehet elvégezni ezeket a vizsgálatokat egy olyan fajjal, amely megtagadja a tesztelést? A legtöbb madárfaj kognitív képessége nem vizsgált és ezért ismeretlen. A papagájok emberi nyelvhasználata azonban lehetővé tette a madár intelligenciájának tudományos felmérését.





Irene Pepperberg professzor egy afrikai szürke papagáj (Erithacus erithacus) tanulmányozását végezte, amelyet egy kisállatboltból vásárolt, és az Alex nevet adta neki. Nyelvi kísérletével a prof megcáfolta a régóta fennálló hitet, hogy papagájok nem értik meg, amit mondanak.





A szkeptikusok azt állították, hogy Alex csak a finom testbeszédre válaszolt, amelyet a kérdező nem vett észre. Dr. Pepperberg ezt cáfolja, és továbbra is együttműködött a papagájával, akit "kollégájának" hív intelligenciatesztjeiben immár 30 éve. Halála (2007-ben stroke vitte el) idejére Alex megtanult szókincse több, mint 100 szóból állt. Ismerte a színek és formák neveit, és a megfelelő összefüggésben tudta használni őket.





Megtanulta több mint 35 különböző tárgy címkéit. Átformálta a szavakat, és megalkotta a saját kifejezéseit. Kontextusban is használt kifejezéseket, például azt mondta: "Vissza akarok menni", amikor elege lett a tesztelésből. Az almát "banner"-nek nevezte, amelyről a kutatók azt gondoltak, hogy egyedi kombinációja az angol "banán" és "cseresznye" szavaknak, vagyis két gyümölcs nevének, amelyeket jobban ismert.





Alex egyik lenyűgözőbb látványossága az volt, amikor egy tárgyakkal teli tálcát mutattak neki, és az volt a feladata, hogy a megnevezett tárgyat mutassa meg. Megvolt az a képessége, hogy "senkit" mondjon, ha bizonyos megnevezett tárgyak nem voltak a tálcán. Ennek a tesztnek az volt az egyértelmű következtetése, hogy Alex megértette a nulla fogalmát.

2 views0 comments

Recent Posts

See All
!
Widget Didn’t Load
Check your internet and refresh this page.
If that doesn’t work, contact us.
bottom of page